De meeste gevangenen werden in overvolle veewagens naar Auschwitz en Birkenau getransporteerd. In elke wagon zaten ongeveer 80 mensen op elkaar gepropt. De gevangenen werden bij aankomst door schreeuwende SS-officieren het perron opgejaagd.Wat daarna gebeurde hing af van het soort transport en van de plaats waar het transport aankwam.

Het perron in Birkenau is op de foto genomen door een SS-officier vlak nadat de gevangenen waren uitgeladen.De mannen werden gescheiden van de vrouwen en kinderen. Hierna zal bekeken worden wie geschikt bevonden wordt om te werken en wie niet.

De afstand van Auschwitz I naar Auschwitz II - (Birkenau) is drie kilometer en kan per bus of lopend worden afgelegd. Vanuit het kamp kan je eerst het oude metrostation bezoeken waar de Joden per spoor aankwamen en werden geselecteerd als werkslaaf of voor gelijke vernietiging in de gaskamers.
Hier tref je enkele typen veenwagons waarin de Joden aankwamen.
Deze plaats is gelegen aan  het spoor dat uiteindelijk via de hoofdpoort het kamp in voert. Na mei 1944 reden de treinen door naar het nieuwe metrostation , bekend als Rampe.

Wat direct opvalt is de grote omvang van het complex en je treft hier vooral houten barakken aan. Het standaard houten ontwerp was geschikt voor 52 paarden.
De houten slaapplaatsen zijn de benaming bed niet waard en elke vorm van comfort en sanitaire voorzieningen ontbrak in deze half afgebouwde barakken. In combinatie met de flinterdunne kampkleding en het vaak barre Poolse klimaat een ware hel op aarde.

In de sector B1b treft men stenen barakken die van juli 1943 t/m november 1944 in gebruik waren als vrouwenkamp (40.000). In het gehele complex was in 1943 de grootste bevolking bereikt van 140.000 mensen.

In de sector B2q (een bedrijf) naast crematorium 4 treft je de plaats waar voorheen kleding en bezittingen van de Joden werden opgeslagen, genaamd Canada. De barakken zijn platgebrand door de SS in januari 1945 in een poging de bewijslast te verduisteren. Crematorium 4 en de gaskamer nemen een bijzondere plaats in vanwege de Joodse opstand in 1944, door een moedige soldaat wist je uiteindelijk zelf dit crematorium en een gaskamer op te blazen, tevens wist men enkele bewakers om te brengen.